Följ Oscars Fastighetsmäkleri

MÖJLIGHETER FINNS PÅ OJÄMN BOSTADSMARKNAD

Nyhet   •   Jun 19, 2018 11:00 CEST

 

Bostadsmarknaden är alltid ett hett ämne och senaste tiden är det flera olika ämnen som uppmärksammats vilket föranlett viss oro.

Ingen har undgått rubriker om varningsrapporterna kring nyproduktioner, amorteringskrav och ränteavdraget. I Sverige har vi en bostadsmarknad som ser väldigt annorlunda ut än i de flesta andra länder då vi tex har ränteavdrag och saknar fri hyressättning. Vi är också väldigt beroende av den ekonomiska situationen i världen. Det märktes inte minst nu när USA aviserat om ytterligare räntehöjningarna under året och svenska börsen direkt svarade med en svajig marknad.

Höstens val ger oss förhoppningsvis klarhet i hur bostadsmarknaden kommer att styras politiskt de närmsta åren. Minskade ränteavdrag, förändrade amorteringskrav och krav på bundna räntor är heta frågor i valdebatten just nu och klarhet behövs. För lugn och stabilitet är alltid det som bostadsmarknaden mår bäst av. Osäkerhet skapar ett avvaktande agerande hos såväl säljare och köpare. Det i sin tur stoppar upp prisutvecklingen vilket vi kan se i den senaste statistiken från Valuegard som kom igår.

Det är lätt att se pessimistiskt på bostadsmarknaden om man läser och hör de olika rapporter som kommer. Men vår syn är att oavsett hur du påverkas framåt av politiska och ekonomiska beslut så är det viktigaste att följa utvecklingen och se till att ha goda marginaler i den egna ekonomin. Även i en marknad där slutpriserna har sjunkit det senaste året är det möjligt att göra en mycket bra affär som både säljare och köpare. Den totala och individuella helhetsbilden – som ser helt olika ut för olika individer – behöver tas in och beaktas.

Vi får ofta besök på kontoret av människor som vill stöta och blöta sin egen boendesituation samt det allmänna läget på bostadsmarknaden. Du är alltid välkommen in för ett samtal kring dina funderingar.